dilluns, 2 de març del 2009

Ian McEwan: Expiació

Aquesta ha estat la nostra propera elecció.

No ens havíem decidit encara per aquest autor tot i que es tracta d'un dels mes reconeguts i legitimats narradors de la literatura anglosaxona, molt premiat per la seva obra. Li ha tocat el seu torn.

No farem judicis previs i llegirem aquesta novel.la de la qual la crítica n'ha donat molt bones referències i que per a molts és la millor de l'Ian McEwan. Esperem haver-la encertat.

Ens hem proposat a més, arrodonir la nostra trobada lectora amb una cirereta cinematogràfica. El proper divendres 27 de març ens trobarem per comentar la novel·la i tots plegats veurem la pel.licula que, basada en la historia del llibre, ha dirigit Joe Wright.
Bona lectura.

2 comentaris:

Angels ha dit...

27-03-2009. 20:30 h. Ens trobem per parlar de la darrera novel•la llegida: EXPIACIÓ d'Ian McEwan.
Hem preparat per l’ocasió una vetllada completa amb sopar i projecció de la pel•lícula per arrodonir la trobada.
No cal dir que el sopar va ser perfecte (tot era molt bo!!) i fins i tot alguns proposaven canviar club de lectura per club gastronòmic. Reunions futures faran entreveure el devenir del nostre club, ja ho veureu!!!
I del llibre? què en diem?
Abans de sopar i de veure la pel•lícula ja en xerrades de petit comitè se sent a dir: hi ha trossos en què es fa pesat, és espès, jo no he pogut acabar....
En la sobretaula comencem la 1a discussió important sobre la novel•la i això ens porta ràpidament a decidir que abans de continuar amb diverses conjectures, cal veure la pel•lícula.
I així ho hem fet. Tots ben disposats amb el TV davant per començar la projecció. Confessem que alguns no l’han vist sencera... a aquelles hores de la nit, era d’esperar...
Al final, encara no s’han obert els llums ja tornem a discutir!!
Debatem sobre l’opinió que alguns tenim sobre "la malícia" que la Briony Tallis ha posat en la seva acusació vers el Robbie Turner i per contra la visió mes innocent dels que pensem que la Briony no tenia males intencions. Moltes circumstàncies impulsen la noieta a acusar en Robbie sense parar-se a pensar en les conseqüències que la seva acusació provocarà en la vida de la seva germana i el seu estimat.
Es comenta, fins i tot, la possibilitat no descrita de l'incest... Quantes ganes tenim de xerrar... ens apassiona la polèmica, sempre ben entesa, es clar.
Al final, ja en la vellesa, la novel•lista confessa que ha dedicat tota la vida a escriure alguna cosa que li servís per treure's l’espina que du clavada, i en la búsqueda de l’expiació del seu pecat d’infantesa, la realitat i la veritat ja no li serveixen.
Li ha calgut imaginar-se una vida inventada per a la Cecília i el Robbie per sentir que les seves culpes han estat redimides. Ha aconseguit la perfecta "Expiació" en el seu darrer llibre.
I nosaltres marxem de ca la Núria amb molt bon gust de boca per tantes bones sensacions: la conversa, el sopar, la companyia i el llibre s’ho valen.
S’ha de repetir.

Cèlia ha dit...

La combinació llibre/pel·lícula, l'han feta una vetllada literària especial. I el punt de vista de cadascú, segons hagi llegit primer el llibre o hagi vist la pel·li, també l'ha fet especialment interessant. I que l'endemà encara s'enviessin mails vol dir alguna cosa, oi?