dimarts, 21 de febrer del 2012

Parlal's de batalles, de reis i d'elefants. Mathias Enard


Un títol evocador que ens endinsa en un esplèndid relat: el que detalla les vivències de l’escultor Michelangelo Buonarroti en el seu pas per Constantinoble.



Ens situem en ple renaixement italià, en el maig del 1506, quan Michelàngelo fart de treballar pel Papa Juli II, que no aprecia l’obra de l’autor fuig de Roma cap a Florència. Mentre es a Florència rep una visita sorprenent que precipitarà la seva marxa del país.
Dos monjos li porten una invitació del Soldà de Constantinoble, Baiazet perquè viatgi a Istanbul i es faci càrrec de la construcció d’un pont que uneixi les dues ribes del Bòsfor. Un pont que el vell i conegut Leonardo da Vinci, no va ser capaç de dur a terme.

A partir de l’arribada a Constantinoble, l’autor ens relata sempre en capítols curts i d’un estil gairebé poètic, tot el que li passa a l’escultor. I en aquest relat hi juga un paper força important els personatges que l’acompanyaran en la nova ciutat, un torsimany grec que li fa de traductor: Manuel , que s’encarrega de guiar-lo i assistir-lo en la seva vida diària i també un protegit del visir: Mehisi, poeta, artista i home de lletres que conduirà a Michelangelo en el descobriment de noves sensacions i experiències mai viscudes abans.

En resum: és una bonica història en la que realitat i ficció es barregen i que val la pena llegir pel plaer de d’assaborir no tan sols el relat, sinó també l’elegància i la subtilesa amb què Mathias Enard utilitza el llenguatge.