dimecres, 19 de maig del 2010

EL LECTOR

El passat divendres 7 de maig era el dia de : "El lector" de Bernhard Schlink. L'hem volgut comentar i també veure junts la pel·licula. El llibre també ha agradat en general i hem constatat que veure la pel·licula complementa perfectament la lectura.

Ens crida l'atenció l'estranya relació que s'estableix entre el Michael i la Hanna, dos personatges tan diferents a qui la casualitat uneix de joves i que en l'edat adulta es retroben també per casualitat. El moment inicial, en què el sexe pren el protagonisme, t'endinsa en una lectura pertorbadora, que inquieta mentre et plantejes dubtes morals i prejudicis socials amb els que els nostres protagonistes s'enfronten. El final de la seva relació hi posa un toc de tranquil·litat. Temps més tard i quan de nou la casualitat torna a encarar de nou les seves vides la cosa és tan diferent, tan sorprenent... És aleshores que s'aclareixen els fets i els comportaments del passat i és quan la novel·la obre la seva gran porta: el nazisme.

La Hanna porta fins al final el seu secret i s'encara amb la llei sense dubtes. En Michel es converteix en l'espectador passiu del passat de la Hanna i pren la decisió de no intervenir en la seva vida. Malgrat tot, ell serà qui al final treurà a la Hanna del pou de la vergonya i com aquell qui paga un deute del passat l'anirà retornant al món i es convertirà en el seu únic amic. Les gravacions de Michel despertaran en Hanna l'interès que li cal per arribar al final de la seva vida. Una vida que, com sempre, ella haurà tingut a la seva mercè.

Una bona novel·la, sens dubte.