dimecres, 19 de desembre del 2012


"Sorpreses"
Si fos un llibre, aquest seria el títol.

No cal dir que sempre que ens trobem per parlar dels llibres llegits, el factor sorpresa hi és. Les opinions i sensacions que compartim sobre allò que hem llegit són tant diverses que sovint ens sorprenem.

Però aquesta vegada el títol és literalment real. La nostra trobada va venir acompanyada d'agradables sorpreses que la van convertir en una vesprada rodona.

Les noves cares incorporades al club van anar arribant i ens va complaure tant veure un cercle de 12 dones lectores disposades a parlar de la magnífica però dura novel·la de la Carme Martí  "Un Cel de Plom", la vida novel·lada de la Neus Català,  que gairebé no ens ho podíem creure.

Però la sorpresa és completa quan veiem arribar a la mateixa Carme Martí, l'escriptora, que ve disposada a  acompanyar-nos en aquesta tertúlia. Quina alegria!

Si em permeteu la broma , en termes "loterístics", a banda de fer un "ple" també tenim el "complementari".

I després de les presentacions de rigor, la conversa surt sola, cadascú hi diu la seva, opinem i preguntem i la Carme ens va revelant petits detalls sobre la vida i la salut de la Neus, anècdotes reals, aspectes novel·lats, detalls sobre la creació de la novel·la, sobre la seva relació (Carme-Neus), etc.

La Neus és gran sí, però noho és  per velleta. És gran perquè en la novel·la l'hem vist com una jove inquieta,  com una dona lluitadora i soferta, com una dona coherent en la seva militància, com una dona forta i treballadora, com la supervivent de totes aquelles dones que van haver de viure una vida horrorosament trasbalsada. Només amb un caràcter especial i fort es pot arribar als 98 anys i sentir-se contenta i satisfeta  per haver pogut donar ressò a la barbàrie que li va tocar viure.

Amb la novel·la de la Carme, la Neus i les seves companyes han deixat de ser, una mica més, les oblidades dels oblidats perquè aquest llibre s'encarregarà de fer memòria per sempre. 

Una novel·la que val la pena llegir i que podem considerar apta per a molts públics, perquè tot i les tremendes circumstàncies de la seva experiència vital, el períple de la Neus transmet ideals, transmet energia, transmet coratge i il·lusió i  sobretot transmet la seva lluita constant per recuperar la dignitat.

Va ser una "sorprenent" tertúlia literaria de la que totes en vam gaudir i sobretot molt enriquidora pel fet d'haver tingut la sort de compartir-la amb l'autora. Gràcies de nou Carme!!!

I finalment, agraïr-vos a totes i especialment a la Júlia per la seva col·laboració, l'arribada a questa petita "agora" on ens agrada posar en comú les dèries lectores. Esperem que puguem compartir d'ara endavant moltíssimes lectures.

Us recordem que el següent llibre per llegir i comentar és VICTUS, d'Albert Sánchez-Piñol, i que ens trobarem per parlar-ne el dimecres 30 de gener a l'Antic.

Fins aleshores, bones lectures!

2 comentaris:

núria ha dit...

Molt bé, Àngels. Va ser una trobada realment sorprenent i molt agradable.

Dafne ha dit...

Ha estat un plaer compartir amb vosaltres aquesta tertúlia literària, i a més amb la presència de l'escriptora; tot i l'advertiment de la Núria, que no és cosa usual, el fet és que per a mi, la primera vegada, portava l'escriptora inclosa.
Espero seguir compartint molts altres moments amb vosaltres, al voltant dels llibres, i de la pròpia vida!!!
Una abraçada!!!