dijous, 3 de març del 2011

Dos en un

Amics lectors,
Com que teníem el bloc una mica oblidat i ja és hora de posar-lo al dia, hem decidit fer dues entrades en una i matar dos ocells d'un tret.
Les dues darreres lectures han comportat sengles trobades, a meitats de gener i a primers de març. Heus aquí el què en pensem:

Dos llibres diferents, és clar i també amb diferents valoracions.

Invisible de Paul Auster.

Realment un llibre interessantíssim des de molts punts de vista. Auster és un mestre de la literatura i en aquest llibre ho demostra. Els personatges, tant el principal com els secundaris donen tombs al voltant d'un tipus intrigant, en Rudolf Born, que malgrat aparèixer i desparèixer al llarg de la trama mai arribarem a conèixer del tot. En Walker explica la historia (des de tres persones literàries diferents), que serà la base d'un llibre que preten escriure i que tracta sobre les seves vivències personals a l'any 1967.
La trama, va desplaçant-se per diferents estadis, passant del més pur convencionalisme a la situació més complicada i demencial que et puguis imaginar.
L'autor et fa moure entre la situació real i la imaginada, sense arribar a saber al final què és veritat i què és mentida.
Hi ha una mica de tot, però cal destacar per sobre de tot la metaliteratura que hem trobat magnífica i el tracatament del sexe que és també un aspecte cabdal del text. En defnitiva una novel·la rodona que cal recomanar, sens dubte.


Maletes Perdudes de Jordi Puntí.

Des del començament ja saps de què anirà la història. Un pare i quatre fills escampats que es retroben per buscar-lo o si més no recordar-lo i evocar-lo. Una bona idea per un fil argumental, però que l'autor ha vestit de forma que les incomptables explicacions tan minucioses del les vides dels quatre Cristòfols, cosides de petits detalls que volen donar cos a la història, aconsegueixen moltes vegades convertir-se en veritables calvaris de lectura.
A mesura que avances i sobretot quan arriba la part del Cristòfol català, sembla que la cosa guanya en interès però tot i que en certa manera es disfruta per l'amplitud de la història explicada que abarca els darrers tres terços del segle XX, confessem que esperavem conèixer més aquest pare absent amb quatre fills escampats i les raons que el van dur a portar una vida tan nòmada.
El desencadenament final de la història ens ha semblat un poc inversemblant i això ha fet perdre pes a la novel·la de forma global. Al nostre parer un llibre sobredimensionat però que hem llegit de gust.