dimarts, 11 d’octubre del 2011

PURGA

PURGA 
Sofi Oksanen

Un inici de curs interessant. El debat entorn a aquesta dura novel·la ens ha reunit de nou i com sempre, enriquidor, ha completat les visions que particularment teníem cadascú de nosaltres. Purga no és un llibre difícil, però la història no és fàcil. A través dels dos principals personatges t'endinses en uns fets del passat lligats amb escenes presents. 
L'Aliide i la Zara són dues dones fortes, la vida les ha fet fortes a base de trompades i clatellots, però el que més les diferencia, és probablement el marc temporal en que els hi ha tocat viure a cadascuna. 
Sota l'aparent vulnerabilitat de la jove Zara hi ha encara la il·lusió per sortir del sòrdid món on ha entrat empesa per la busqueda d'aquelles oportunitats que la portaran a llocs equivocats. Les històries de la seva àvia i una vella fotografia, són les finestres per les que podrà escapar i els motors que li donen força i energia per seguir.
A l'Estonia actual l'Aliide és ja més a prop del final, on viu en el seu tancat món. Tancat pequè ella ho ha decidit així, despres de ser espectadora, tant per activa com per passiva, dels episodis vitals que li han pres tot. L'egoisme, l'enveja, la por i  l'odi l'hi han pres tot. Sempre havia desitjat el Hans per a ella sola i fins i tot a ell el perd per no saber a quina banda és. Ella ha estat una dona víctima i botxí a la vegada. L'època d'ocupació soviètica d'Estonia va marcar tant la seva vida que era difícil manteni-se lliure de l'espionatge i el contraespionatge.
Acollir la Zara a casa seva és potser l'última cosa que li queda per fer. Mentre dubta entre delatar-la o ajudar-la, apareix l'unica escletxa de bondat de l'Aliide, que al final acaba imaginant-se la única mort possible. Una mort prop del Hans que no deixi rastre de la seva vida.
La història explicada per les dues protagonistes al llarg del llibre, va canviant d'escenari entre els anys 40-50 i l'actualitat. Al final s'inclouen els "informes confidencials" que el "partit" ha anat redactat sobre els protagonistes i que ajuden a entendre una mica més els fets i els papers de cada personatge.